Tổng quan: AMADA VPSS SOFTWARES

AMADA SOFTWARES
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Trong những năm vừa qua, ngành gia công kim loại tấm của Việt Nam nhận được sự đóng góp không nhỏ của hãng AMADA - Nhật Bản, góp phần thúc đẩy kinh tế cho rất nhiều doanh nghiệp vừa và nhỏ. Phát triển từ những năm của thập niên 40, AMADA hiện nay đã hiện diện công nghệ của họ trên rất nhiều quốc gia trên thế giới.Nhằm rút ngắn tối đa thời gian gia công, AMADA đã cho ra đời rất nhiều phần mềm thuộc hệ thống VPSS (Virtual Prototype Simulation System) phục vụ cho thiết kế và tối ưu hóa công nghệ.

Trong bài viết này METALFORMING Việt Nam sẽ giới thiệu cho các bạn tổng quan về các sản phẩm thuộc hệ thống VPSS software của AMADA, đó là các phần mềm AP100 (CAD-CAM for Punch, Laser), SHEETWORKS (3D CAD),Dr ABE Bend, Dr ABE Blank, BendCAM, LINE5, MasterNest, AstroCam, FMS / ISC Controller, Vfactory, DNC5/ DNC View:

 

Hệ thống VPSS của AMADA sẽ cung cấp cho các doanh nghiệp giải pháp gia công kim loại tấm một cách toàn diện, do đó tiết kiệm được thời gian quý giá gia công trên thiết bị thực. Nhiều phần mềm có thể chạy hoàn toàn tự động từ các bản vẽ trải phôi, bản vẽ gia công đột, cắt laser, kết hợp với các chương trình uốn. Điiều này có thể làm tăng năng suất lên một cách đáng kể.

VPSS sẽ cung cấp cho các quý doanh nghiệp một cách đầy đủ tất cả các modun sản xuất gia công kim loại tấm như cắt đột CNC, cắt laser, uốn,.. để phù hợp với nhu cầu của từng công ty.

1. AP100 (CAD-CAM Software).

AP100 là một phần mềm CAD-CAM được thiết kế nhằm cho phép các bạn tạo ra các sản phẩm gia công kim loại tấm một cách nhanh chóng và hiệu quả và lưu trữ các kết quả một cách an toàn qua máy chủ SDD (Sheet metal Digital on Demand) bao gồm tất cả bản vẽ CAD và chương trình gia công trên máy:

amada-1

Một chức năng tuyệt vời nữa của AP100 là sẽ cho phép các kỹ sư hoàn thiện bản mô hình 3D của sản phẩm từ bản vẽ 2D, giúp các bạn có thể hoàn thiện các phần phức tạp của ban vẽ gia công.

AP100 sẽ giúp các kỹ sư lập trình tối ưu nhất cho tất cả các dòng máy đột CNC và cắt Laser của AMADA và lưu trên hệ thống dữ liệu SDD có thể sử dụng cho các phần mềm khác như Dr.ABE Bend, Dr.ABE Blank, SheetWorks,..

ap100main

2. SheetWorks (3D CAD Software)

Sheetworks sẽ cho các bạn một khả năng thiết kế 3D kim loại tấm một cách vô cùng linh hoạt, trực quan và chính xác. Các bạn kỹ sư có thể thiết kế trực tiếp hoặc nhập dữ liệu từ rât nhều phần mềm khác , cho ta khả năng thiết kế một cách mở rộng. Đồng thời Sheetworks sẽ giúp các bạn dựng mô ình lắp ghép hoành chỉnh từ các mô hình chi tiết kim loại tấm đã thiết kế và từ đó xuất ra hàng loạt các bản vẽ gia công, bản vẽ trải phôi, bản vẽ đột, bản vẽ uốn và lưu các kết quả dữ liệu trên máy chủ SDD một các nhanh chóng và hoàn toàn tự động:

2

Chức năng "Sheet Metal Model Creation" có thể chuyển đổi một mo hình chi tiết kim loại tấm về đúng các thành phần vật liệu của nó một cách nhanh chóng và dễ dàng.Từ đó SheetWorks có thể đấp ứng được gần như tất cả các loại hình sản xuất của quý doanh nghiệp một cách rất chuẩn xác.

3

Một chức năng tuyệt với nữa của SheetWorks đó là phần hỗ trợ khả năng thiết kế chuẩn xác cho từng bước uốn của tấm kim loại, tránh được sai xót trong từng bước thiết kế.Đó là khả năng gán các chủng loại chày cối tiêu chuẩn của AMADA cho từng bước uốn khi người kỹ sư thiết kế sản phẩm, tránh các lỗi gia công khi sản xuất thực tế.

4

3. Dr. ABE Bend (Automatic Offline Press Brake Programming).

Đây là một công cụ cực kỳ hữu hiệu cho các loại máy uốn (máy chấn) của AMADA, phần mềm có thể lập trình các bước uốn cho rất nhiều bước uốn khác nhau, dù phức tạp đến đâu. Nó được sử dụng hiệu quả cho các dòng máy chấn AMADA HFP series. Phần mềm có thể sử dụng hoàn toàn tự động giúp rút ngắn thời gian thiết kế sản xuất.

5

Các chương trình uốn có thể được thực hiện tuần tự và có thể mô phỏng trực tiếp quá trình chấn trên thiết bị, các bước chấn và dao cối được lựa chọn một cách tối ưu nhất cho quá trình gia công chi tiết của bạn. Các kỹ sư có thể nhìn thấy trực quan khả năng chấn của từng bước uốn, giúp hạn chế sai xót trong quá trình thiết kế công nghệ.

Đây có thể nói là phần mềm không thể thiết cho các dòng máy chấn của AMADA, hiện tại phần mềm đã hỗ trợ các dòng máy chấn của AMADA như FBD3, FMB, FMB2, HD, HDS, RGM2.

6

4. Dr. ABE Blank (Fully Automatic Blank Machine Programming)

Dr. ABE Blank là phần mềm được sử dụng hoàn toàn tự động cho các dòng máy đột và máy cắt laser. Phần mềm sẽ tối ưu hóa khả năng sử dụng vật liệu cho các doanh nghiệp, giảm chi phí, giá thành sản xuất và phế liệu một cách đáng kể. NHờ khả năng xếp phôi với số lượng lớn, phần mềm có thể xuất ra chương trình gia công NC cho thiết bị.

7

Phần mềm sẽ tự động xếp hình phôi liệu một cách hợp lý nhất , tự động chọn dao cối, tự động tạo các micro joint , tự động tạo chương trình gia công truyền xuống cho các thiết bị. Điiều này tiết kiệm thời gian gia công một cách đáng kể và tối ưu giá thành sản xuất:

8

5. Bendcam (Offline Press Brake Programming)

Bendcam là phần mềm cho phép các kỹ sư lập trình chương trình chấn cho tất cả các dòng máy AMADA HF Series (HFB,HFT, HFE and HFP) .

Phần mềm cung cấp cho các bạn một thư viện đầy đủ chày cối của AMADA và cách lực chọn chày cối linh hoạt, phù hợp với các bước gia công sản phẩm. ĐỒng thới Bendcam có chức năng mô phỏng quá trình chấn và check kiểm tra lỗi khi uốn, giúp các kỹ sư tối ưu hóa công nghệ

9

6. AstroCAM (Offline Bending Robot CAM SYSTEM).

AstroCam là phần mềm lập trình uốn cho tất cả các dòng máy AMADA Astro sử dụng robot để vận hành. Phần mềm có thể có chế độ lập trình tự động hoặc manual, đồng thời có thể lưu dữ liệu chấn tại máy chủ SDD một cách an toàn.

10

11

7. Linea5 (CAM system for Punch / Laser / Combi machines).

Line5 là bộ phần mềm cho phép các kỹ sư lập trình một cách nhanh chóng và dễ dàng cho các dòng máy đột CNC, laser ,...của AMADA.

Phần mèm cho phép lập trình tự động hoặc manual, tạo các micro joint cho tấm kim loại dễ dàng.

12

8. MasterNest (Automatic Nesting System for Linea5).

Giống như Dr. ABE Blank, MasterNest là một modun mở rộng chạy trên nền Linea5, cho phép xếp hình sản phẩm một cách hiệu quả và giảm phần trăm hao hụt vật liệu nhất.

Đồng thời phần mềm này cũng cho phép khả năng tạo chương trình gia công NC cho các dòng máy AMADA.

13

9. FMS / ISC Controller (Automated Cell / Stockyard Control).

Đây là phần mềm quản lý các loại hệ thống cấp phôi tự động cho các dòng máy đột, máy cắt laser của AMADA

14

10. DNC5 / DNCView (Cell Control)

Đối với các chương trình gia công khối lượng lớn, đây là phần mềm rất hữu hiệu cho phép truyền dưc liệu trực tiếp xuống thiết bị mà không bị gián đoạn

15

11.VFactory (Product monitoring)

Hệ thống V-FACTORY cho phép nhà máy tự động thu thập dữ liệu thời gian thực trực tiếp từ bộ điều khiển AMNC-PC của dây chuyền sản xuất hoặc các hệ thống (dữ liệu sản xuất, thời gian chạy, khối lượng công việc, báo động, phế liệu,…) nhằm mục đích giám sát sản xuất và tạo các báo cáo thống kê.
V-FACTORY cho phép tùy chỉnh linh hoạt các thiết lập, phân tích dữ liệu sản xuất để tối ưu hóa năng suất và cải thiện hoạt động máy móc thiết bị.

16
Các chức năng tổng quát của hệ thống:
-Lập kế hoạch và giám sát các máy móc thiết bị
-Hiển thị trạng thái máy móc và thông báo qua Email.
- Chức năng thông báo khẩn cấp.
-Theo dõi phân tích hồ sơ sản xuất.
-Theo dõi máy móc thiết bị từ bất kỳ máy tính nào có nối mạng Internet.
-Lưu lại hồ sơ của các kế hoạch làm việc trên từng máy và sản phẩm trên máy đó.

17

 

Trên đây, METALFORMING Việt Nam đã giúp quý doanh nghiệp và các kỹ sư hiện đang làm việc với máy móc thiết bị của AMADA hãy lựa chọn một phương pháp thiết kế công nghệ tối ưu nhất cho mình nhằm nâng cao năng suất và giảm giá thành sản phẩm.

Quý doanh nghiệp có thể liên hệ trực tiếp với chúng tôi để được tư vấn chi tiết, cảm ơn các bạn đã quan tâm ! Hẹn gặp lại các bạn trong các bài viết tiếp theo về công nghệ của AMADA.

 

 

________________

70
Amada Event Square
Software
®
71
________________

________________

72
Amada Cartridge Lens Change
Contents Software
Amada VPSS Software
With ever decreasing lead-times, the ability to take a customer drawing through to final production is increasingly important. Amada’s VPSS software concept enables the user to realise the benefits of 2D / 3D CAD and fully automatic CAM systems to reduce programming times.
Page
Software VPSS Software 75 AP100 2D CAD 76 SheetWorks 3D CAD 77 Dr. ABE Bend 78 Dr. ABE Blank 79
Page
BendCAM and AstroCAM 80 Linea5 and MasterNest 81 FMS/ISC Controller and DNC5/DNCView 82
NEW
VFactory NEW
83
NEW
Specifications subject to change without prior notification
®
73
e r a w t f o S
________________

________________

74
Amada Software Office
Utilising Amada’s VPSS philosophy will offer you the ability to prove that all parts and programs are correct offline, thus saving precious production time on the machines. On top of this, many of the software modules can run unmanned, automatically producing flat parts, working drawings, punch / laser / combination programs and bending programs. This will free up time that can be allocated to more profit orientated tasks.
The full and comprehensive range of software offered by Amada will allow you to realise the true potential of your production requirements. Modules dedicated to punch / laser / combination and bending machines can be configured together to suit your specific needs.
Software
S
Software
e r a w t f o
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website: www.amada.co.uk
75
________________

________________

Software Software
S o f t w a r e
S AP100
AP100 is a 2D CAD system which is designed to allow the creation of sheet metal parts quickly and efficiently. Standard features include common notch types, standard hole definition and various dimensioning options. AP100 links to Amada’s SDD (Sheet metal Digital on Demand) database which enables the storage of all CAD and program information in one central location.
An optional ‘3D Modification’ module allows the user to create a 3D representation of the 2D part. This allows the programmer to check the sizes of the finished component.
e
76
r a w t f o
Tel: 01562 749500 Fax: 01562 749510
SheetWorks
Using Amada’s SheetWorks 3D solid modelling and unfold system allows single parts or assemblies to be created or imported from third party systems. Parts are automatically unfolded using the same bend allowance information as Amada press brake machines. The Batch Unfold function allows the system to run unmanned and working drawings are created automatically.
The Sheet Metal Model Creation function allows the user to take a customers part which is not a true sheet metal component and transform it easily and quickly into a correct sheet metal fabrication. Form recognition function allows you to teach SheetWorks all your production forms (such as dimples, bridge forms, burrs, etc.) and the system automatically recognises and flattens them into the blank.
To aid the design function, press brake tooling profiles can be superimposed onto parts. This avoids future problems when the parts arrive at the press brake for folding.
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website: www.amada.co.uk
77
3D CAD
________________

________________

Software Software
S o f t w a r e
S Dr. ABE Bend
Dr. ABE Bend is an offline pressbrake programming system for multiple components and can be used on Amada HFP series pressbrakes. The software can be operated unmanned, allowing effective use of office ‘dead-time’ (lunch times, overnight, etc.) The batch folding function creates common tool layouts for multiple parts, drastically reducing press brake down time.
Bending schedules can be created with quantities and required delivery dates. The system comes pre-loaded with a comprehensive press brake tooling library and has built-in simulation functions. Manual editing functions are also available if required. When used with the HFP Windows based AMNC control press brake the operator can see the actual 3D bending sequence on the screen.
e
78
r a w t f o
Tel: 01562 749500 Fax: 01562 749510
Dr. ABE Blank
Dr. ABE Blank is a fully automatic CAM system for Amada punch / laser / combination machines. It allows the automatic creation of NC programs where traditionally a programmer has needed to manually create the information. The system can be run unmanned after simply selecting which parts to produce and the quantities required. Being fully integrated into Amada’s VPSS solution it allows the confirmation of all data offline
The time saving features encompass automatic assignment of laser path / punch tooling, automatic assignment of micro joints / wire joints / work chute, automatic dissimilar part nesting and automatic NC code generation.
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website: www.amada.co.uk
79
________________

________________

Downstroking Press Brakes
Downstroking Software Press Brakes S o f t w a r e
Software BendCAM
BendCAM is an offline pressbrake programming system for single components which can be used on all Amada HF series pressbrakes (HFB,HFT, HFE and HFP). The software comes pre-loaded with a comprehensive press brake tooling library which can be configured to match your tool inventory. Multiple bend sequence options allow the user to select the one that best suits their requirements which can then be viewed using the built-in simulation functions.
S
AstroCAM is the offline programming system for Amada’s successful Astro robotic press brake. The software has both automatic and manual programming options, giving you complete control of the machine system. As with all Amada software, it links seamlessly to the SDD database for quick retrieval of the parts to be programmed.
e r a w t f o
80
AstroCAM
Tel: 01562 749500 Fax: 01562 749510
Linea5
The Linea5 suite of CAM products allow you to quickly and easily create programs for your Amada punch / laser / combination machines. Using the automatic or manual tooling functions you can create NC programs specific to your machine requirements. Microjoint and sorting options give complete control of the programming process. Amada PR (Part Picking) systems can also be programmed with an additional module.
MasterNest
MasterNest simply bolts onto the Linea5 CAM system to allow automatic dissimilar nesting to be achieved. Different types of nesting can be used (such as grid, free- shape and centre of gravity), resulting a high efficiency nesting layout. Kits of parts can be created to speed-up the nesting process. Tool turret layouts can be checked, NC codes can be written and material stock levels can be adjusted within the MasterNest environment.
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website: www.amada.co.uk
81
________________

________________

Software Software
S o f t w a r e
S FMS / ISC Controller
FMS Controller and ISC Controller offer complete automated cell and stockyard control for Amada AMNC Windows based punch and laser systems. Its simple, automatic operation allows the system operator to concentrate on other tasks. FMS Controller (for the cell) can be linked to ISC Controller (for the stock yard) and the whole module has an ‘At-a-glance’ confirmation of the status of the machine system.
Amada’s suite of DNC transmission modules allows you complete control of the programs required on the shop floor. DNC5 and DNCView connect to Amada punch / laser / combination machines and give the ability to queue programs up with the quantities specified at the start of the days production. DNCView also includes the ability to check which punch tooling is required to complete the entire schedule and can re-write the NC codes to match the current turret configuration on the machine. DNC5 OP2 allows offline storage and quick retrieval of programs for your Amada press brake.
e
82
r a w t f o
DNC5 / DNCView
Forming
Tel: 01562 749500 Fax: 01562 749510
VFactory
VFactory is a production monitoring system for your Amada machines that gives you a real-time situation of the shop floor status. It does this with Amada’s 3D simulation of the factory. Another useful feature is the ability to remotely login to the system via the internet to enable monitoring of machines whilst off-site.
Each machine or process type can be detailed to show its efficiency and up-time. History analysis shows all work produced on each machine while ratio analysis shows machine uptime, planning time, alarm time, etc.
Daily, weekly, monthly efficiency reports can be generated for individual machines or process types and benchmark levels can be set for each process to allow instant comparison with actual performance.
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website: www.amada.co.uk
83

________________

.NADA
Our strength providing worlcl class, innovative solutions that give companies the software applications that are essential to all sheet metal products.
Amada is the world leader of CADXCAM Products from the sheet metal industry.
EEE
________________

________________

What is the VPSS?
VPSS helps you with digitization of production data and processes creating innovative solution. This is the new method being proposed by Amada. VPSS helps to eliminate the guess work from each process. Typically someone with experience will “Mentally unfold” but now with VPSS Print-to-Part through can be visualized through External Setup and No Test Piece. This is called “Virtual Prototyping Simulation System”. The engineering room will create metal attributes that are embedded in the flat layout, ensuring that accurate process information necessary to produce parts is conveyed to manufacturing. This is called “Utilizing Amada 3D model”
Face extraction, Face extrusion and Face attachment
From DXF,DWG
From Orthographic drawing
AP100 (CAD/CAM)
AP100 CAD/CAM is the basic concept of “Create”, “Store”and “Utilize” which is the Basic structure of Amada. Sharing of technology, data management by utilizing the network to prevent creating second time flat layouts, and reduce failure parts thus improving the machine productivity.
Amada Original CAD Functions
3D Modification for check Collisions Easy operation for check collisions (highlighted with red color) as well as easy
to do set back setting.
SDD (Sheet metal Digital on Demand)
Managing Machine parameters,Peripheral devices,Tools inventory, Type of Materials, and Bend deductions according to material and thicknesses.
Parts/Nesting G-codes, Sheet information, tools, cutting condition such as informations store in SDD. Integrating those informations needed to process also to organize “Store” information that can be used by anyone.
Simple and easy to create Amada 3D model using those functions, which is embedded sheet metal attributes in the flat patterns such as hole info, bending angle, flange direction, “V” width and bend deductions and so on..
It is eliminates completely mentally unfold and reduce unfold and reduce unfold creation time as well as prevent creating second time.
Collisions Check
Unfold verification
Amada 3D models can out put ortho- graphic views with dimensions to compare with original vector data.
This is preventing unfold defect.
________________

________________

Dr.ABE Blank
Dr.ABE_Blank is the most advanced blanking solution available for programming your Amada machine. Dr.ABE_ Blank makes user modification of parts and nesting simple, including the most demanded features in the industry.
What exactly is Dr.ABE_Blank?
Dr.ABE is high-tech software for sheet metal fabrication, which reduces latency and improves shop productivity by handling the assignment, sequencing, and NC generation that otherwise ties up your time and labor. Based on highly detailed settings and an unrivaled Artificial Intelligence engine, Dr.ABE’s automatic nesting process can automate with sheet utilization that rivals manual processing. However, a human programmer can still edit and verify the nesting results to meet your shop’s demands.
With common cutting, Parts in Parts capabilities, Remnant nesting Logic built in, Dr.ABE Blank will optimize every instance of cutting to improve the thought-put of jobs on the shop floor.
Dr.ABE Bend
A bending simulation software that allows users to simulate bending operations without leaving the programming room.
“Total solution” concept includes Off-line programming of press-brake machines and full 3D-Model simulation of the bending process. Dr.ABE BEND provides real-time simulation of the bending process, and allows the user to check bending feasibility and eliminate costly trails and error processes on the shop floor. Dr.ABE BEND’s automatic tool selection and bending sequence features and virtually eliminates the rejection of parts due to bending issues.
The ability to program and verify bending operations off-line frees up valuable machine time, improves first-run reliability and reduces manufacturing costs. Machine tools represent the greatest and most important resource of metalworking companies. Until now, shop managers lacked a reporting tool that allowed them to capture and study the performance of their machines. For the first time, Printing the Bending setup sheet
3D model, Tool layout,Bend sequence, NC data and back gauge setup sheets are printed out for each parts
Able to increases the work efficiency of non-network machines even more!!
________________

________________

Factory “vFactory®” Monitoring and Shop Management
Previously, no tool was available to monitor your fac- tory in real time. This may not be a problem for a very small shop, but as your business grows, it becomes more and more difficult to have accurate information about your shop operation.
With the Amada vFactory® solution, monitoring your factory in real time becomes a reality. Because it is built on web-based technologies, you can access it any- where, at any time, in your common web browser.
Machines are visible in the main screen with status indicators and alarms: A green machine indicates that it is running. A yellow machine icon indicates standby mode. A red machine icon indicates alarm mode.
Another feature provides a breakdown of each machine and its performance. If a department is not meeting expectations, management can go directly to each machine to gain data that may help identify key problems. The system allows data to be segmented in a number of configurations:
• Review of data by day, month or year
• Remote monitoring of machines or jobs
• Live video views of a machine or a department
Other vFactory® features include the remote access of locations and machines and alerts sent to management via e_mail or cell phone.
Minimum System Requirements
AP100 CAD/CAM Dr.ABE Blank Dr.ABE Bend vFactory
Processor Intel® and AMD® processors. RAM 1GB or more (2GB is recommended.) 2GB HDD 10Gb or more 40Gb or more Drive CD-ROM or DVD drive Resolution 1024x768 or higher Display 17” or more OS Windows XP pro / Vista Business /Windows 7
(Does not support 64-bit Windows OS. Able to operate business and Professional only)
Windows 2003 Server Windows 2008 Server (32-bit)
Network 1000/100/10Base-T

Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.

VM - Search in Shop

VM - Featured products

 • virtuemart sample
  Cap "Baseball"
  $20.88
  String, is input Tooltip
 • virtuemart sample
  Dress Shirt with tie
  $53.86
  Generic Child Variant Tooltip
  String, is input Tooltip
  Chọn một biến

VM - Currencies Selector